Naturalny olejek arganowy - recenzja produktu

07:23 by

Naturalny olejek arganowy 
 
Olejek arganowy - nazywany jest często złotem w płynie , skarbem maroka , złotem berberów ,czy też złotem maroka ...Ostatnimi czasy świat oszalał na punkcie olejku arganowego. Wszelakie nowości kosmetyczne zawierające ten zbawienny w działaniu olejek - reklamują gwiazdy ... szampony z magicznym hasłem :,,argan oil " - sprzedają się jak świeże bułeczki ...- nikt nie czyta ile tego oleju tam jest ..... Jednak dziś nie mowa o kłamstewkach na pudełkach – a o 100 % czystym oleju arganowym .
Ja swoją pierwszą buteleczkę kupiłam na targach kosmetycznych w krakowie . 
Jestem niezmiernie zadowolona z efektów jego stosowania . Nie był tani – i to jest niestety problem
 – czasami nie do przeskoczenia – dla osób mających trudną sytuację życiową …. 
ale czy faktycznie warto inwestować w taki olejek ?

 Otóż tak !!!
Olej arganowy posiada korzystne właściwości medyczne, kosmetyczne jak i spożywcze. W dzisiejszych czasach znany jest jako składnik wielu profesjonalnych i ekskluzywnych kosmetyków- ma wiele dobroczynnych działań na naszą skórę .Często jest dodawany do potraw - nadaje im niesamowity smak i zapach. Stosowany jest także w medycynie ponieważ obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie krwi oraz wspomaga naturalną odporność organizmu.
Moja ogólna ocena produktu - 100 % oleju arganowego !

http://izzunia.blogspot.co.uk/search/label/R.%20PIEL%C4%98GNACJA

Troszkę Historii 
 
ARGANIA = ENDEMIT = WYJĄTKOWE ! 
 
Drzewo arganowe czy inaczej -Argania Spinosa - to drzewo we formie krzewu, cierniste, wiecznie zielone , charakterystyczne występuje tylko w niektórych rejonach Maroko. Drzewo aganowe czyli Argania żelazna lub drzewo żelazne jest drzewem endemicznym- czyli występuje tylko w jednym miejscu na świecie !, i tylko w południowo zachodniej części Maroka, w ekologicznie czystym środowisku. Próby sadzenia i uprawy tej rośliny w innych krajach niestety nie powiodły się. Największe skupiska drzew są w okolicach Agadiru, Marrakeszem a As-Sawirą, zajmują obszar ok.800,000 ha. Obszar ten posiada status „Rezerwatu Biosfery Arganeraie” przyznany przez UNESCO, a samo drzewo wpisane jest na listę Światowego Dziedzictwa. Drzewa arganowe doskonale radzą sobie z ciężkimi warunkami, są niezwykle odporne są na ciężki klimat, znoszą temperatury od 0-50 st.C, rosną na terenach górzystych, a dzięki ogromnym korzeniom, które sięgają do 30m w głąb mogą przetrwać największe upały i długotrwałą suszę. 
Drzewko arganowe żyje aż do 450 lat. Pierwsze owoce zaczyna wydawać w wieku 40-60 lat. Owoc arganowy przypomina z wyglądu oliwki, , jest słodko pachnący, ale nieprzyjemny w smaku .
W środku owocu znajduje się twardy orzech, z którego wytłacza się nasz cenny olej arganowy. 
 

Aby otrzymać 1 litr oleju arganowego potrzeba zużyć ok. 30 kg owoców, czyli roczny plon z 6-7 drzew!

 

Jak to się robi ??? 
 
Historia rdzennej ludności Maroka,Berberów od wieków jest związana z drzewem arganowym, zwanym przez nich drzewem życia. Dzięki życiodajnym zaletom oleju arganowego mogli oni przetrwać w ciężkich, pustynnych warunkach jakie dyktuje życie na pustyni. 
Dość wcześnie kobiety poznały również walory kosmetyczne oleju i używano go w celach pielęgnacyjnych. 

Proces otrzymywania naturalnego oleju arganowego jest czasochłonny a do niedawna przeprowadzany wyłącznie ręcznie. Obecnie proces tłoczenia na zimno oleju odbywa się mechanicznie, w warunkach zachowujących wszystkie właściwości oleju. Natomiast rozłupywanie twardych skorup, w celu wydobycia orzechów arganowych nadal jest wykonywane ręcznie. Niestety jest to praca wyłącznie dla kobiet !

 Kobieta tłocząca olej w Maroko

Co nam daje ten cudowny olej ?
  • wygładzenie owalu twarzy
  • działanie nawilżające
  • piękniejszy koloryt skóry
  • . wygładzenie zmarszczek,
  • wyrównanie kolorytu skóry
  • likwidacja przebarwień
  • nadaje skórze młodzieńczy wygląd
  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej
  • zawartość: (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9
  • Wysokie stężenie tokoferoli czyli witaminy E(dwa razy więcej niż w oliwie z oliwek!),
  • ochrona organizmu przed starzeniem się komórek
  • odpowiedni dla każdego typu skóry – nawet dziecka
  • doskonały dla skóry wrażliwej, gdyż pozwala wzmocnić jej strukturę i zregenerować komórki
  • ma właściwości odmładzające
  • jest lekarstwem dla skóry trądzikowej
  • wysoka obecności fitosteroli, w tym głównie spinasterolu
  • ma działanie przeciwzapalne i łagodzące
  • obecność kwasu oleinowego sprzyja penetracji w głąb skóry składników aktywnych naturalnie obecnych w oleju
  • wspomaga regulację pracy gruczołów łojowych
  • dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym znakomicie wpływa na mięśnie i stawy
  • Olejek pomaga zwalczyć łupież skóry
  • chroni naszą skórę przed działaniem czynników zewnętrznych
  • pełni rolę odbudowującą
  • Ma właściwości kojąco-łagodzące, sprzyja gojeniu się ran, blizn i rozstępów
  • związki fenolowye w tym kwasu ferulowego i karotenoidów - w postaci żółtych ksantofili,wspomagają nasz cement międzykomórkowy
  • ochrona przed łuszczycą i przy stopach cukrzycowych 

    Oto mój olejek - jak widzicie jest dość wydajny  - stosuję go od jesieni :D  



Kochani - kupujcie tylko olejki ze znaczkiem ECO CERT -jest to francuski znak jakości ! Nie kupujcie innych olejków - bo nie warto !
 




Jak zapewne wnioskujecie z artykułu - olejek nie nalezy do najtańszych - ale nie jest to produkt przereklamowany .... kiedyś obiło mi się o uszy zdanie :
,, PRZEROST FORMY NAD TREŚCIĄ .... "  - co za bzdury ..... no chyba że kupujemy odżywkę z olejem arganowym - a w składzie jego zawartość to 1 % .... albo nie ma wcale .... ileż to razy czytamy w składzie pierwsze  perfumy a na szarym końcu to - co było na opakowaniu namalowane - czyli to czego winno być najwięcej ???? A no właśnie ......

5 komentarzy:

  1. Kurczę, aż naprawdę mnie zachęciłaś!:)) Tylko nie ma serduszek na górze, ile dałaś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nie dałam :) Zapomniałam - jesteś kochana - dzięki :)

      Usuń
  2. To fakt, niektóre firmy lubią tworzyć hasła reklamowe używając do tego składników, które są w znikomej ilości w produkcie...

    Nigdy nie stosowałam tego olejku do skóry, ale miałam odżywki do włosów z dużą ilością tego olejku i niestety moje włosy z nim się nie polubiły :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hhhmmmm ... może dałaś go za dużo ? Ja na włosy nie stosuję - ale na twarz pod krem - i wlewam do balsamu troszkę :)

      Usuń
    2. thanks for share
      because i like it. really nice post
      good luck
      Secondly, this blog is a gift for my sincere to click all ads

      Usuń